Piratenzoon genomineerd, maar niet de winnaar van de Prijs van de Jonge Jury

Star   Een paar seconden voor de bekendmaking, de spanning is te snijden. Van links naar rechts de drie genomineerden: Natasza Tardio, Rob Ruggenberg en Mel Wallis de Vries.
Rechts presentator Oscar Kocken, achter ons enkele leden van het Jonge Jury boekgenootschap.

Mel Wallis de Vries heeft met haar jeugdthriller Pijn de Prijs van de Jonge Jury 2018 gewonnen. Piratenzoon van Rob Ruggenberg was ook genomineerd (voorgedragen), maar won in de eindstrijd net niet. In totaal brachten meer dan 13.000 jongeren hun stem uit. Ze kozen de drie mooiste jeugdboeken die in 2017 zijn verschenen.

De bekendmaking van de winnaar en de uitreiking van de Prijs vonden plaats op de Dag van de Jury, op woensdag 6 juni in Tivoli Vredenburg, in Utrecht. Die dag - één grote happening - werd bijgewoond door meer dan duizend jongeren uit het hele land.

Logo Jonge JuryDe genomineerden:

De drie genomineerde boeken waren, in alfabetische volgorde:

Afgesloten – Natasza Tardio
Piratenzoon – Rob Ruggenberg
Pijn – Mel Wallis de Vries

Het was de vierde keer op een rij dat een boek van Rob Ruggenberg werd genomineerd voor deze felbegeerde prijs. De eerste keer, in 2012, won hij de prijs ook daadwerkelijk met IJsbarbaar. In 2015 en in 2017 won hij nét niet (het scheelde heel weinig), toen met De boogschutter van Hirado en met Haaieneiland. Ook Piratenzoon viste dus achter het net.

Mooiste jeugdboeken

Alle zeven historische jeugdromans van Rob Ruggenberg werden de afgelopen jaren gekozen tot Tipboek (of Kerntitel zoals de tips vroeger heetten) voor de Jonge Jury. Dat betekent dat die boeken steeds opnieuw werden gerekend tot de mooiste jeugdboeken van dat jaar. Hieronder een overzicht:

Waterdunen

Waterdunentransparant nummer Het verraad van Waterdunen - Robs eersteling - werd meteen een kerntitel van de Jonge Jury 2008.

Op deze foto, tijdens de Dag van de Jonge Jury in het Circustheater in Scheveningen, wordt hij samen met andere kanshebbers geinterviewd. Van links naar rechts: de schrijvers Jan de Leeuw, Rob Ruggenberg, interviewer Samba Schutte, Reina ten Bruggenkate en Eva Raaff.

Slavenhaler

Slavenhalertransparant nummer Slavenhaler - stootte ook meteen door naar de Jonge Jury.

De foto is gemaakt tijdens een kleine quiz na afloop van een interview (door jeugdboeken-schrijver Edward van de Vendel, links). Twee jongeren gingen met het boek naar huis. Rob staat een beetje te glunderen.

Het was een hele leuke Dag van de Jonge Jury (maar Slavenhaler won niet).

Manhatan

Manhatantransparant nummer Manhatan - won elders in het land twee mooie publieksprijzen, maar de Prijs van de Jonge Jury - kreeg het boek weer nét niet.

Niettemin was er heel veel aandacht voor het boek.

Op de foto wordt Rob op het podium van de Grote Zaal geinterviewd. Veertienhonderd jongeren in dat grote Circustheater in Scheveningen!

IJsbarbaar

IJsbarbaartransparant nummer IJsbarbaar - en toen werd alles anders, want het boek wón. Het was de eerste keer dat een man de Prijs van de Jonge Jury kreeg.

Steeds waren vrouwelijke schrijvers met die eer gaan strijken, zoals Francien Oomen, J.K. Rowling en Carry Slee. Het was ook voor het eerst dat een historische roman won.

En het was voor het eerst dat de jongeren een boek kozen dat ook door volwassenen was is bekroond: de Griffeljury gaf IJsbarbaar een Vlag en Wimpel.

Hirado

Hiradotransparant nummer De boogschutter van Hirado - en wéér zat Rob in de race; hij hoorde bij de laatste vier.

Maar uiteindelijk won het boek niet. Rob kreeg wel een mooie bos bloemen.

Zo werd het toch nog een vrolijke dag, daar in het grote Tivoli/Vredenburg in Utrecht.

Op de foto de vier genomineerden: links Rob, naast hem Anna Woltz, Mel Wallis de Vries (zij won) en Heleen Vreeswijk.

Haaieneiland

Haaieneilandtransparant nummer Haaieneiland - bij dit boek werd het opnieuw héél spannend...

Uiteindelijk waren er nog maar drie boeken over. Wie van deze schrijvers ging de Prijs winnen?

We hielden elkaars hand vast, zoals je kunt zien op deze foto. Links Carry Slee, Rob staat in het midden en rechts staat Mel Wallis de Vries. Uiteindelijk won Mel! Gefeliciteerd!

Piratenzoon

transparant

nummer Piratenzoon - een nieuw boek en een nieuwe kans. Maar opnieuw won dus een thriller van Mel Wallis de Vries. Robs commentaar: "Het is jammer dat mijn boek niet won, maar dat mijn boeken steeds weer bij de top eindigen stemt mij heel vrolijk. Ik word veel gelezen en dat is waar het uiteindelijk om gaat."


Gele scheidingslijn