Zain groeide op in een harem

Zain en zijn vader Moerad Raïs
 Zain heeft in werkelijkheid niet bestaan, maar wat hij in Piratenzoon meemaakt, is wel echt gebeurd.
Harem
De beschrijving van de harem, waar Zain zijn jeugd doorbracht, is vooral gebaseerd op de herinneringen van de Marokkaanse sociologe Fatima Mernissi .
Fatima werd in 1940 geboren in een harem in Fez (170 km van Salee), en groeide daar op. Zij beschreef haar leven in verschillende boeken, die wereldwijd aandacht kregen
De zwarte slavin Mina die in dit boek een rol speelt, heeft zij persoonlijk gekend. In Piratenzoon zijn hun verhalen ruim drie eeuwen terug in de tijd geplaatst.
Moeder
 Verder zijn in Piratenzoon de ervaringen verwerkt van Maria ter Meetelen, een Nederlands meisje uit Medemblik dat tijdens een zeereis in de achttiende eeuw werd geroofd door Barbarijse zeerovers.
Maria werd als slavin naar Salee gebracht. Twaalf jaar later werd ze vrijgekocht. Na thuiskomst schreef ze een boek over haar leven als slavin in Marokko 
In Piratenzoon is Maria de moeder van Zain. In werkelijkheid leefde ze dus een eeuw later.
Groot verschil
De harem zoals in dit boek beschreven verschilt hemelsbreed van het traditionele beeld dat westerlingen van harems hebben. De beroemde paleisharems – schitterende paleizen vol schaars geklede vrouwen met slaven om hen te bedienen – bestonden alleen aan de hoven van de sultans.
Een gewone huisharem (waarvan sprake is in Piratenzoon) was in feite een uitgebreide familie waarin de vrouwen en kinderen afgezonderd leefden van de mannen. De kinderen mochten er blijven tot ze een zekere leeftijd hadden – die leeftijd verschilde per land, per stad en soms per familie. In Piratenzoon moet Zain er weg als hij 'mannenogen' begint te krijgen.
Vader
 Over Moerad Raïs bestaan veel misverstanden. Er waren wel twintig Barbarijse zeerovers die deze naam droegen; raïs betekent stuurman of kapitein.
De Moerad Raïs in dit boek, de vader van Zain, was een van de velen die van Salee een gevreesd piratennest maakte.
De beruchtste Moerad Raïs was overigens een Nederlandse zeerover (zijn werkelijke naam was Jan Janszoon van Haarlem), die rond 1625 ook vanuit Salee opereerde, en daar zelfs admiraal werd. Hij is te zien op veel schilderijen 
Volgens sommige verhalen was hij degene die in Serooskerke in Zeeland de goudschat begroef, die daar in 1966 in een preiveldje werd ontdekt.

Meer plaatjes
Hieronder vind je nog een paar plaatjes van jongens. Samen vormen het beeld van Zain, zoals Rob dat voor ogen had toen hij Piratenzoon schreef. Klik erop om een plaatje groter te zien.
|